Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Bygningen

Kunsten Museum of Modern Art, som vi kender det i dag, kunne i 1972 slå dørene op for nye rammer på Kong Christians Allé. Efter næsten 40 år havde drømmen om en ny museumsbygning endelig materialiseret sig.

I 1958 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om at tegne det daværende Nordjyllands Kunstmuseum. Dette markerede starten på en ny æra i den gamle industriby Aalborg. Nu skulle kulturen prioriteres!

 

Opsigtsvækkende bud fra Finland

I budrunden kom der blandt andet et konkurrenceforslag fra Finland, som var meget opsigtsvækkende: Tænk, at en by som Aalborg kunne få opmærksomhed fra en verdensberømt mesterarkitekt fra Finland! Alvar Aalto vandt konkurrencen i samarbejde med sin hustru Elissa Aalto og den danske arkitekt, Jean-Jacques Baruël, som arbejdede på Alvar Aaltos tegnestue på det tidspunkt. Ved valget af Aaltos bud lagde man særligt vægt på bygningens samspil med omgivelserne samt vinduespartierne, som ville give udsyn til den omkringliggende park i den gamle grusgrav.

 

Fleksibilitet og overskuelighed

Museet blev opført i årene 1969-1972 i hvid marmor med detaljer i redwood- og asketræ, kobber og messing. Indretningen blev disponeret, så det var let og overskueligt for gæster – store som små – at finde vej og komme omkring. I det hele taget var en af Aaltos kongstanker, at bygningen skulle være meget fleksibel: De flytbare vægge skulle gøre det muligt at ændre rummenes størrelse og forløb efter behov.

 

Museumsbygningen i dag

På gadeniveau rummer museet i dag en foyer, en museumsbutik, et bibliotek samt to åbne udstillingsområder og to udstillingssale. På niveau med skulpturparken findes museets café, den nye udstillingssal, der åbnede i 2016, et auditorium, garderobe, bibliotek, kontorer, magasiner og værksted. Museets samlede areal er ca. 6000 m2, heraf udgør udstillingsarealet ca. 2500 m2.