Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Arkitekturen og lyset

Med Nordjyllands nye kunstmuseum fik Nordjylland i 1972 ikke blot en ny bygning men et stykke arkitektur af internationalt format – hvor lyset spiller en helt særlig rolle.

Kunsten Museum of Modern Art er et stykke moderne verdensarkitektur tegnet af Alvar Aalto, assisteret af Elissa Aalto og Jean-Jacques Baruël. Den eneste bygning i Danmark og det eneste kunstmuserum i verden, der er tegnet af den verdensberømte finske arkitekt.

 

Lyset er i centrum

Museet er blandt andet berømt for sit opsigtsvækkende lysindfald. Aalto var meget opmærksom på dagslyset og den måde, det reflekteres ned på værkerne gennem vinduer og ovenlyskonstruktioner.

 

”Hvad akustik er for en koncertsal, er lyset for et kunstmuseum”. Sådan lød de tre arkitekters overskrift til forslaget, som vandt opgaven om at tegne museet, i 1958. Når du træder ind på museet, oplever du straks, hvordan lyset spiller sammen med værkerne, interiøret, indretningen og de ydre rammer.

 

Naturligt lys i salene

De fleste udstillingssale på museet er så vidt muligt oplyst af et naturligt lys. Indirekte lys – så de direkte UV-stråler ikke skader kunstværkerne. Hele bygningen konstrueret således, at lyset spredes på en blid måde. Prøv at vende blikket opad i salene med ovenlys og se, hvordan dagslyset trækkes ind gennem ovenlysvinduerne og rammer de buede loftskonstruktioner, der forhindrer det direkte, skarpe lys i at ramme værkerne.

 

Kunstigt lys som supplement

Dagslyset suppleres af kunstige lyskilder, både af hensyn til den sansemæssige effekt og af hensyn til simpel praktik: Du skal også kunne nyde værkerne en mørk november-dag. De kunstige lyskilder gør dog mere end blot at lyse mørke rum op. De er placeret med største præcision for også at gøre det naturlige lys mere diffust, når det kommer ind i rummet.

 

Interiør understøtter lyset

Alt interiør og alle materialer på Kunsten er valgt med udgangspunkt i, at de skulle understøtte lyset. Læg for eksempel mærke til, hvordan lyset reflekteres i gulvenes polerede marmoroverflader. Museets lamper er ligeledes skabt af Aalto eller Baruël. Lamperne ser meget forskellige ud, men de er alle designet til at afgive et diffust, blidt lys. Et godt eksempel er standerlampen i biblioteket, som lukker et diffust lys ud gennem de hvide lameller.