Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

Kunsten retro

23. sep 2022 til 7. jan 2024

Samlingen vist som i 1972: Oplev et udvalg af de bedste kunstværker fra Kunstens egen kunstsamling præsenteret som i 1972, da museet for første gang kunne byde gæster indenfor i den nye museumsbygning tegnet af Aalto og Barüel.

”At vandre rundt i de store lyse rum er som at vandre i en skulptur, hvor rummet bestandigt veksler og rent automatisk drager en rundt på opdagelse”.


Sådan beskrev en anmelder i 1972 det spritnye museum. Det var i denne ramme, man kunne gå på opdagelse i en udstilling, der præsenterede et udvalg af museets egen kunstsamling. I skiftende dagslys, med hør på væggene, marmor og lysegrå gulvtæpper på gulvene kunne man her se værker af moderne danske og internationale kunstnere, såsom Asger Jorn, Richard Mortensen, Else Alfelt, Vilhelm Lundstrøm, Pablo Picasso, Lynn Chadwick, Le Corbusier, Max Ernst m.fl.

 

Det er i netop denne ramme – og ud fra samme principper om at skabe et ’gesamtkunstwerk’, hvor kunst, arkitektur og design indgår i en samlet helhed – at Kunsten nu 50 år efter præsenterer den faste samling.


Udstillingen Kunsten retro reetablerer udstillingsarkitekturen fra 1972 med de karakteristiske hørvægge og præsenterer et nyt udvalg af kunstværker fra Kunstens samling, der i dag strækker sig over 100 års kunsthistorie. Rammen er den eksakt samme, men udstillingen vil afspejle, at både indhold og visningsmåde har udviklet sig i løbet af de sidste fem årtier.

 

I udstillingen kan du gå på opdagelse blandt klassikere, som også var en del af udstillingen i 1972, mere sjældent sete værker og helt nytilkommende værker: Fra Vilhelm Lundstrøms radikale pakkassebillede fra 1919 over Cobra-kunstnernes fabulerende malerier og 60’ernes grænsebrydende kunst, til nyere samtidskunstværker, der er blevet en del af Kunstens samling inden for de seneste år.


Tag en informationsavis med dig rundt i udstillingen, som man gjorde i 1972, og gå på opdagelse i skattene fra Kunstens samling.

Kunsten Collection

I anledning af Kunstens 50-års jubilæum offentliggør museet d. 23. september 2022 Kunsten Collection, der gør det muligt at tilgå samtlige værker fra museets samling online.


Med Kunsten Collection kan du frit søge i museets samling bestående af næsten 4000 kunstværker, når du har lyst og uafhængigt af, hvor du befinder dig.


Du kan nærstudere kunstværkerne i detaljer eller gemme dine favoritter i Mine samlinger, der gør det muligt selv at sammensætte dine udvalgte kunstværker fra Kunstens samling.


Kunsten Collection er skabt ud fra ønsket om at tilgængeliggøre Kunstens samling for flest mulige og bringe den i spil på nye måder drevet af museets brugeres nysgerrighed og engagement.


Skiftende visninger som Kunsten retro gør det muligt at opleve en del af Kunstens samling fysisk, når du besøger museet, men det er stadig kun en lille brøkdel af samlingen, som museet har plads til at præsentere. Med Kunsten Collection kan du finde din helt egen vej ind i Kunstens samling – hvad enten du er nysgerrig på værker af Asger Jorn eller Julie Nord eller blot ønsker at gå på opdagelse og lade dig overraske.

 

Podcast: Smitsom sindslidelse og nazi-kritik

Engang blev befolkningen advaret om at blive smittet med den frygtelige sindslidelse, som en kunstner som Lundstrøm led af, fordi han lavede sit ”Pakkassebillede”. Wilhelm Freddie måtte flygte, fordi han havde malet en Hitler-figur. Frem til 2024 kan du opleve omtalte værker plus mange flere i udstillingen Kunsten Retro – og i denne podcast kan du høre meget mere om markante værker fra Kunstens store samling – og hvordan man i det hele taget bedømmer, hvilke værker der er særligt vigtige.

 

Medvirkende: Samlingsansvarlig & kurator Caroline Nymark Zachariassen & vært Mette Kirstine

 

podcast kunsten retro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Et formfuldendt gensyn

– Nordjyske

Se værkerne fra udstillingen i Kunsten Collection

Som en del af Kunstens 50-års jubilæum i 2022 kan du nu opleve Kunstens egne værker online på Kunsten Collection. Klik dig ind på collection.kunsten.dk for at lære mere om værkerne fra udstillingen.

 

Støttet af